36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası

GEÇİCİ KORUMA ALTINDA OLAN KİŞİLERE AİT 2. VE 3. BASAMAK SAĞLIK KURULUŞ REÇETELERİN SEVK ZORUNLULUĞU HAKINDA

İKİNCİ BÖLÜM

Sağlık Hizmetlerinden Faydalanabilecek Kişiler, Sağlık Hizmeti Sunacak Kuruluşlar Ve Hizmet Esasları, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri,Sağlık Hizmeti Bedellerinin Ödenmesi

Sağlık Hizmetinden Faydalanabilecek Kişiler

Madde 5-(1)Sağlık Hizmetinden;

  1. Kimlik kartı olan geçici korunanlar,
  2. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce henüz kaydı yapılmamış geçici korunanlar,
  3. Sınırdan yaralı olarak geçen ve geçici koruma altında sayılanlar faydalanır.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde bahsedilen kişilere SUT kapsamında yer alan sağlık hizmetleri ile SUT kapsamında olmasa da acil sağlık hizmetleri, sağlığın teşviki ile koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin verilmesi esastır.Bu maddenin birinci fıkrasının (b)ve (c)bendinde bahsedilen kişiler koruyucu sağlık hizmetleri ,acil sağlık hizmetleri ile halk sağlığını tehlikeye düşürebilecek bulaşıcı ve salgın hastalık durumlarında birinci basamak teşhis,tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden kimlik beyanına göre faydalanır.

(3) Bu Maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde bahsedilen kişiler için , kolluk kuvvetlerince yapılan kayıt dikkate alınarak hastane kaydı oluşturulur. Tedavisi tamamlanan bu kişilerin ,taburcu olmadan Göç İdaresi /Valilik personelince biometrik kaydının yapılması hastane tarafından sağlanır. Biometrik kaydın mümkün olmadığı durumlarda bu husus Göç İdaresi / Valilik personeli tarafından tutanak altına alınır.

Sağlık hizmeti sunacak kuruluşlar ve hizmet esasları

Madde 6-(1) Geçici korunanlar;

  1. Geçici barınma merkezlerinde kurulan sağlık merkezlerinden,
  2. Bakanlık ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık hizmeti sunucularından,
  3. Üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden,
  4. Özel hastanelerden,
  5. Vakıf veya dernekler tarafından gönüllü olarak verilen sağlık hizmetlerinden,faydalanabilir.

(2) Geçici korunanlarının sağlık hizmetini ikamet adresinin bulunduğu illerde almaları esastır. Geçici korunanların,sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için öncelikle birinci basamak sağlık hizmeti vermekte olan bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Birinci basamak sağlık kuruluşuna başvurulmadan Bakanlık bağlı kuruluşlarına ait ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına doğrudan başvurulamaz. Birinci basamak sağlık kuruluşunca gerekli görülmesi halinde Bakanlık bağlı kuruluşlarına ait ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşuna sevk yapılabilir.

(3) Geçici Korunan hastanın getirildiği sağlık kuruluşunun imkanlarının yetersizliği hallerinde Bakanlık bağlı kuruluşlarına ait ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından , öncelikli olarak üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine ,bunun mümkün olmaması halinde ise özel hastanelere sevk anacak ;

a) Acil sağlık hizmetleri ve erişkin /yeni doğan yoğun bakım hizmetleri,

b)Yanık tedavisi ve kanser tedavisi (radyoterapi,kemoterapi,radyoizotop tedavileri) için yapılabilir.

(4) MERS ,Ebola, Tüberküloz gibi yüksek bulaş riski taşıyan hastaların sevki gerekli görüldüğü taktirde , bu hastalıklarının tedavisini yapan sağlık kuruluşlarına sevk,Halk Sağlığı Müdürlükleri ile koordineli bir şekilde müdürlük tarafından yapılır.